miercuri, 3 aprilie 2013

Biblia Ortodoxă (.epub şi .mobi)

Biblia ar trebui să fie cartea de căpătâi a oricărui creştin, cu obligativitatea morală de a o consulta periodic sau de câte ori simţi nevoia de hrană duhovnicească. Suntem datori să citim cuvântul lui Dumnezeu, fără însă a avea pretenţia sectară că NOI putem înţelege şi explica TOTUL de capul nostru, stând în afara Bisericii Apostolice şi folosindu-ne doar de propriile puteri intelectuale. Comparaţi cu alte denominaţiuni creştine, ortodocşii sunt deficitari la citirea Sfintei Scripturi.
În condiţiile scrise mai sus, pentru credincioşii care iubesc tehnologia (şi nu numai), există şi veşti bune: zilele trecute a apărut (pe site-ul celor de la elefant.ro) Biblia ortodoxă în format electronic. Momentan sunt ceva probleme la download (generează fişiere ce conţin zero biţi) dar nădăjduiesc să se rezolve în timp util şi să poată fi descărcată.

Sunt conştient că există deja mai multe versiuni ortodoxe online (site-uri) din care amintesc...
- Biblia Ortodoxă (ver. sinodală cu posibilitatea facilă de căutare)
- Biblia Ortodoxă (ver. Bartolomeu Anania) găzduită pe site-ul mănăstirii Dervent
- Biblia Ortodoxă (ver. sinodală, doar text, fără funcţie de căutare)
- Biblia Ortodoxă (include şi lectură audio făcută la mănănăstrirea Frăsinei)
Aşadar, chiar dacă există versiuni online, nu am găsit nicăieri până acum o versiune ortodoxă în formatul .mobi (pentru Amazon Kindle) sau .epub (pentru restul e-readerelor, telefoanelor şi tabletelor android). Alte versiuni în afară de cele ortodoxe există deja, DAR nu fac obiectul discuţiei de faţă.

În concluzie, de-acum nu există practic niciun motiv să nu ai mereu la îndemână Sfânta Scriptură. Şi să o citeşti. Şi nici nu trebuie să cari după tine o carte voluminoasă (dacă acesta putea fi un motiv invocat până acum). Când butonezi laptop-ul, telefonul sau tableta (gesturi probabil normale pentru omul secolului XXI) poţi face ceva util pentru tine şi sufletul tău, în locul facebook-ului, al jocurilor sau al filmelor cu care -bănuiesc- eşti deja obişnuit(ă).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu