luni, 12 mai 2014

vizită "de lucru" lângă Zalău

Azi, cu ocazia şedinţei preoţeşti lunare şi în duhul binevenitei tradiţii de a vizita din când în când anumite parohii din protopopiat am fost oaspeţii câtorva parohii din apropierea Zalăului: Aghireş, Fetindia, Meseşenii de Sus şi Meseşenii de Jos.
 
Primul popas după plecarea din faţa Protopopiatului a fost noul centru de zi "Sfântul Ştefan" din parohia zălăuană cu acelaşi nume, inaugurat luna aceasta pe 6 mai, în fostul sediu provizoriu al Episcopiei. Astfel, spaţiul în care funcţionează centrul a fost pus la dispoziţie cu titlu gratuit de Consiliul Judeţean Sălaj, finanţarea pentru cele două mese calde pe zi care vor fi oferite copiilor este asigurată din bugetul Consiliului Local al Municipiului Zalău, iar Parohia „Sfântul Arhidiacon Ştefan” va suporta plata cheltuielilor curente. De asemenea, credincioşii parohiei s-au mobilizat şi au donat centrului mobilier şi echipamentul necesar funcţionării. Beneficiarii serviciilor sunt 20 de copii care au fost selectaţi conform criteriilor de vulnerabilitate socială, în urma unor anchete sociale efectuate cu acordul Direcţiei Comunitare de Asistenţă Socială Zalău şi cu acordul părinţilor, respectiv a tutorilor legali. Personalul centrului este format dintr-un asistent social şi un pedagog, ambii cu activitate permanentă, precum şi din cadre didactice şi medicale care urmează să lucreze în regim de voluntariat.

Al doilea popas a fost făcut în biserica din Aghireş unde părintele paroh ne-a prezentat pe scurt activitatea sa (în special cea gospodărească) de la venirea sfinţiei sale în parohie în anul 1999. Lucrările ce s-au făcut aici sunt impresionante: restaurarea stucturii de rezistenţă, pictură interioară, iconostas, clopote electrice, uşi din lemn de tei, geamuri noi, modificarea anexelor, spaţii pentru sală de mese şi un viitor muzeu parohial, curte interioară frumos îngrijită, cu multă verdeaţă şi trandafiri. Ce mi-a atras atenţia (pe lângă alte lucruri frumoase şi minunate) a fost via plantată în curtea generoasă a bisericii, precum şi faptul că mai multe femei din comitetul parohial ne-au întâmpinat în costum popular, lucru obişnuit pentru membrii parohiei care îmbracă aceste costume când participă la sfintele slujbe. La ieşirea din biserică am rostit o ectenie în faţa mormântului părintelui Droj Nicolae care a slujit înainte aici.

După un scurt drum a urmat biserica parohiei Fetindia, fostă filie la parohia Aghireş, actualmente parohie de sine stătătoare. Deşi de dimensiuni modeste, biserica are un aer cald, prietenos. Puţinii, credincioşii de aici sunt ataşaţi de Biserică iar peisajul este de-a dreptul mirific. Încă de la intrare am fost întâmpinaţi cu pâine şi sare. Pe lângă prezentarea făcută, am aflat cu bucurie de existenţa în această biserică a unor părticele sfinte moaşte aduse de la Sfântul Munte Athos ce urmează a fi expuse în biserică pentru închinare după finalizarea documentelor specifice. De asemenea, muzica bizantină din fundal şi mirosul de tămâie au contribuit din plin la atmosfera duhovnicească.

Urmând un drum recent asfaltat am ajuns în parohia Meseşenii de Sus (numită şi Căţelu) unde părintele Şortan Marius ne-a prezentat în câteva cuvinte istoricul parohiei, precum şi preoţii care au slujit pe parcursul timpul aici. Biserica are o arhitectură specifică, având un mic cimitir în curtea bisericii precum şi un frumos altar de vară, construit din lemn.

Ultima oprire a fost parohia Meseşenii de Jos (numită Căţeluşa), târnosită anul trecut în luna iunie. După anul 2000, prin grija preotului paroh, Biserica a fost împodobită cu pictură nouă în tehnica frescă şi a fost înzestrată cu un icostas superb din lemn. Pardoseala a fost izolată şi placată cu gresie iar în exteriorul bisericii acoperişul a fost schimbat în întregime, pereţii au fost vopsiţi, iar fundaţia a fost placată cu piatră. Totul este nou şi bine pus la punct. 
În acestă biserică s-a desfăşurat şi şedinţa lunară şi, de asemenea prezentarea unei conferinţe tematice legată de Taina Spovedaniei. Agapa frăţească s-a organizat la căminul cultural din localitate, proaspăt renovat şi dotat cu toate cele necesare.
Per ansamblu, a fost o experienţă frumoasă şi de suflet, fiecare parohie vizitată oferind oaspeţilor prilejul de a vedea şi a învăţa ceva nou. Mulţumim încă o dată părintelui Protopop pentru iniţiativă (din câte ştiu eu unică în Episcopia Sălajului) şi nădăjduim la o viitoare vizită în protopopiat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu